VOORZORG

Lees de volgende informatie zorgvuldig door en stel de tatoeëerder op de hoogte indien u twijfelt aan uw geschiktheid om te worden getatoeëerd.

Tatoeëren en het genezingsproces kunnen gepaard gaan met risico’s en mogelijke complicaties, zoals aan u is uitgelegd. U krijgt aanwijzingen over nazorg om u te helpen de effecten te minimaliseren.

Het is normaal dat tatoeëren gepaard gaat met pijn, roodheid en zwellingen. Als deze symptomen tijdens het genezingsproces verergeren, kan dit een teken van een infectie zijn en zou u een arts moeten raadplegen.

Sommige complicaties kunnen verband houden met uw gezondheidssituatie. Het is belangrijk voor uw veiligheid dat de tatoeëerder daarvan op de hoogte wordt gebracht. Er kunnen aanvullende voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Tatoeages zijn blijvend en het is mogelijk, afhankelijk van de inkt die is gebruikt, dat ze niet goed kunnen worden verwijderd. Bij twijfel behoort de behandeling te worden uitgesteld en behoort er medisch advies te worden ingewonnen.

Laat geen tatoeage aanbrengen:

  • als u zwanger bent of borstvoeding geeft;
  • als u onder de invloed van alcohol of drugs bent;
  • op een moedervlek of een litteken dat is overgebleven na het verwijderen van een melanoom.

De volgende omstandigheden of aandoeningen brengen mogelijk een hoger risico van complicaties met zich mee:
1. Huid:
a) huidinfectie ongeacht de locatie en de soort infecties
b) allergieën (geef aan of u een allergie hebt, bijvoorbeeld latexallergie, allergie voor metalen en conserveringsmiddelen)
c) huiddelen die beschadigd of abnormaal lijken, waaronder moedervlekken
d) eventuele huidziekten die actief zijn (bijvoorbeeld eczeem, psoriasis)
e) huiddelen die onderworpen zijn geweest aan plastische chirurgie of radiotherapie met inbegrip van recente littekens en keloïden (blijkens medisch advies)
f) een eerder getatoeëerde plek die nog niet volledig is genezen
g) een plek waar onlangs een tatoeage is weggelaserd of met een andere methode is weggehaald indien de wond nog niet is genezen

2. Algemene aandoeningen:
a) hemofilie of een andere stollingsziekte
b) epilepsie, hart- en vaatziekten
c) bekende allergieën (bijvoorbeeld latexallergie)
d) diabetes
e) een auto-immuunziekte
f) immunosuppressie en aandoeningen met een gecompromitteerd immuunsysteem
g) sarcoïdose

Indien een van de bovenstaande omstandigheden of aandoeningen op u van toepassing is en u toch een tatoeage wenst,
raadpleeg dan eerst uw arts en vraag advies.

Risico’s en waarop te letten bij het nemen van een tatoeage:
Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen/beschadiging, huid die recent blootgesteld is aan plastische chirurgie of radiotherapie, allergieën, epilepsie, overgevoeligheidsreacties, zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft, dit alles kan namelijk de genezing negatief beïnvloeden en meer risico geven op complicaties.
Huid die getatoeëerd of gelaserd is, maar nog niet genezen is kan ook het risico op complicaties vergroten.

Controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een tatoeage wilt laten zetten een geldige vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de meest recente hygiëne norm.

Laat nooit een tatoeage aanbrengen wanneer je onder invloed bent van alcohol of drugs, ook laat je geen tatoeage aanbrengen op moedervlekken of op plekken waar littekenweefsel zit als gevolg van verwijderde huidkanker.

Tevens dien je ook geen tattoo aan te laten brengen (of enkel onder goedkeuring van een arts) als je een van de volgende aandoeningen hebt:

  • hemofilie of andere bloedstollingsziektes
  • epilepsie of hart en vaataandoeningen
  • bepaalde allergieën voor metalen, conserveringsmiddelen of andere stoffen gebruikt bij tatoeëren
  • diabetes
  • auto immuunstoornis
  • immuungecompromitteerde ziektes
  • sarcoïdose

Indien je een mogelijke infectie hebt dien je altijd direct contact op te nemen met een arts. Breng tevens altijd je tatoeëerder hiervan op de hoogte. Personen met bepaalde aandoeningen dienen extra voorzichtig te zijn, gezien zij een hogere kans hebben op een wondinfectie.

Indien je een allergische reactie hebt dien je gelijk te stoppen met het gebruik van alle producten voor de tattoo en contact op te nemen met een arts. Tevens dien je ook in geval van allergische reacties je tatoeëerder op de hoogte te brengen hiervan. De tatoeëerder is namelijk geadviseerd dit te documenteren.