Toestemmingsformulier

"(Verplicht)" indicates required fields

DD dash MM dash YYYY
Verklaring klant(Verplicht)
Verklaring artiest
DD dash MM dash YYYY

5. Informatie voor de cliënt bij het toestemmingsformulier
Lees de volgende informatie zorgvuldig door en stel de tatoeëerder op de hoogte indien u twijfelt aan uw geschiktheid om te worden getatoeëerd.

Tatoeëren en het genezingsproces kunnen gepaard gaan met risico’s en mogelijke complicaties, zoals aanu is uitgelegd. U krijgt aanwijzingen over nazorg om u te helpen de effecten te minimaliseren.

Het is normaal dat tatoeëren gepaard gaat met pijn, roodheid en zwellingen. Als deze symptomen tijdens het genezingsproces verergeren, kan dit een teken van een infectie zijn en zou u een arts moeten raadplegen.

Sommige complicaties kunnen verband houden met uw gezondheidssituatie. Het is belangrijk voor uw veiligheid dat de tatoeëerder daarvan op de hoogte wordt gebracht. Er kunnen aanvullende voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Tatoeages zijn blijvend en het is mogelijk, afhankelijk van de inkt die is gebruikt, dat ze niet goed kunnen worden verwijderd. Bij twijfel behoort de behandeling te worden uitgesteld en behoort er medisch advies te worden ingewonnen.

Laat geen tatoeage aanbrengen:

  • als u zwanger bent of borstvoeding geeft;
  • als u onder de invloed van alcohol of drugs bent;
  • op een moedervlek of een litteken dat is overgebleven na het verwijderen van een melanoom.

De volgende omstandigheden of aandoeningen brengen mogelijk een hoger risico van complicaties met zich mee:
1. Huid:
a) huidinfectie ongeacht de locatie en de soort infecties
b) allergieën (geef aan of u een allergie hebt, bijvoorbeeld latexallergie, allergie voor metalen en conserveringsmiddelen)
c) huiddelen die beschadigd of abnormaal lijken, waaronder moedervlekken
d) eventuele huidziekten die actief zijn (bijvoorbeeld eczeem, psoriasis)
e) huiddelen die onderworpen zijn geweest aan plastische chirurgie of radiotherapie met inbegrip van recente littekens en keloïden (blijkens medisch advies)
f) een eerder getatoeëerde plek die nog niet volledig is genezen
g) een plek waar onlangs een tatoeage is weggelaserd of met een andere methode is weggehaald indien de wond nog niet is genezen

2. Algemene aandoeningen:
a) hemofilie of een andere stollingsziekte
b) epilepsie, hart- en vaatziekten
c) bekende allergieën (bijvoorbeeld latexallergie)
d) diabetes
e) een auto-immuunziekte
f) immunosuppressie en aandoeningen met een gecompromitteerd immuunsysteem
g) sarcoïdose

Indien een van de bovenstaande omstandigheden of aandoeningen op u van toepassing is en u toch een tatoeage wenst,
raadpleeg dan eerst uw arts en vraag advies.

Risico’s en waarop te letten bij het nemen van een tatoeage:
Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen/beschadiging, huid die recent blootgesteld is aan plastische chirurgie of radiotherapie, allergieën, epilepsie, overgevoeligheidsreacties, zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft, dit alles kan namelijk de genezing negatief beïnvloeden en meer risico geven op complicaties.
Huid die getatoeëerd of gelaserd is, maar nog niet genezen is kan ook het risico op complicaties vergroten.

Controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een tatoeage wilt laten zetten een geldige vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de meest recente hygiëne norm.

Laat nooit een tatoeage aanbrengen wanneer je onder invloed bent van alcohol of drugs, ook laat je geen tatoeage aanbrengen op moedervlekken of op plekken waar littekenweefsel zit als gevolg van verwijderde huidkanker.

Tevens dien je ook geen tattoo aan te laten brengen (of enkel onder goedkeuring van een arts) als je een van de volgende aandoeningen hebt:

  • hemofilie of andere bloedstollingsziektes
  • epilepsie of hart en vaataandoeningen
  • bepaalde allergieën voor metalen, conserveringsmiddelen of andere stoffen gebruikt bij tatoeëren
  • diabetes
  • auto immuunstoornis
  • immuungecompromitteerde ziektes
  • sarcoïdose

Let erop dat de tatoeëerder tijdens het tatoeëren:

  • de huid schoonmaakt en desinfecteert.
  • als de huid geschoren dient te worden gebruik maakt van een nieuw wegwerpscheermesje.
  • de naalden en inkt steriel zijn verpakt en enkel voor jou worden gebruikt.
  • tijdens het tatoeëren schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken.
  • de tatoeëerder tijdens het zetten van de tatoeage handschoenen draagt en deze vervangt bij het aanraken van iets anders dan zijn machine, tissues, steriele materialen of jouw huid.

Let erop dat de tatoeëerder na het tatoeëren:

  • de tatoeage schoonmaakt met een milde zeep of goedgekeurd huiddesinfectiemiddel met RVG -nummer. de tatoeage droogdept met schone tissues of een schoon gaasje.
  • de tatoeage voorziet van een huishoudfolie, gaasje, wondfolie of pleisterspray en je hierover mondelinge uitleg geeft en nadien ook een schriftelijke nazorginstructie meegeeft voor de gebruikte methode. Tatoeages in het gezicht (ook permanente make-up) hoeven niet te worden voorzien van bovengenoemde folies, gaasjes of sprays. de tatoeage indien nodig insmeert met een aftercare zalf (in het geval van huishoudfolie).

Uitleg over tekenen van normale genezing en tekenen van infectie of allergieën:

  • je kunt merken dat er (veel) wondvocht of overtollige inkt van de tattoo komt, dit is normaal.
  • je kunt roodheid zien op en rondom het getatoeëerde gebied, dit is normaal.
  • je kunt milde zwelling waarnemen op en rondom het getatoeëerde gebied, dit is normaal.
  • je kunt koorts of koude rillingen krijgen na het tatoeëren gedurende de eerste 12 uur na het zetten, dit is normaal. Als dit aan houdt kan het een teken zijn van infectie.
  • als de tattoo wondvocht blijft lekken na een langere periode, of er komt gelige pusachtige vloeistof uit de tattoo dan kan dit een teken van infectie zijn.
  • als de tattoo een nare geur ontwikkeld kan dit een teken van infectie zijn.
  • als je merkt dat er een toename is in pijnlijke roodheid, een toenemend kloppend of brandend gevoel, moeilijkheid tot bewegen van het getatoeëerde lichaamsdeel of uitlopende rode lijnen over de huid kan dit een teken van infectie zijn.

 

Indien je een mogelijke infectie hebt dien je altijd direct contact op te nemen met een arts. Breng tevens altijd je tatoeëerder hiervan op de hoogte. Personen met bepaalde aandoeningen dienen extra voorzichtig te zijn, gezien zij een hogere kans hebben op een wondinfectie.

Indien je een allergische reactie hebt dien je gelijk te stoppen met het gebruik van alle producten voor de tattoo en contact op te nemen met een arts. Tevens dien je ook in geval van allergische reacties je tatoeëerder op de hoogte te brengen hiervan. De tatoeëerder is namelijk geadviseerd dit te documenteren.

Nazorginstructie:
Jouw nieuwe tattoo is door de tatoeëerder voorzien van een aan zichzelf klevende huishoudfolie of steriel gaasje, deze dien je na een aantal uur te verwijderen. Hoe lang je de folie of het gaasje op de tattoo dient te laten zitten is afhankelijk van het advies van jouw tatoeëerder. Voor gaasjes is dit doorgaans 2 tot 4 uur, voor huishoudfolie enkele uren tot de andere dag.

De nazorg gaat vervolgens als volgt:

  • Je hebt de huishoudfolie of het gaasje verwijderd, hierna was je de handen met een hypoallergene, milde zeep (pompflacon, géén zeepblok). Met schone handen was je de tattoo daarna ook, hiervoor gebruik je koud of lauwwarm water in combinatie met dezelfde hypoallergene, milde zeep.
  • Spoel altijd de zeep zorgvuldig maar grondig af. Dep de tattoo droog met een schone, zachte doek die geen pluisjes kan achterlaten op de tattoo. Eventueel is het beter om hiervoor schoon keukenpapier te gebruiken (gebruik deze keukenrol ook alleen voor jouw tattoo). Je kunt er ook voor kiezen de tattoo aan de lucht te laten drogen.
  • Na het drogen van de tattoo smeer je deze (met schone handen) in met een hypoallergene aftercare zalf die aangeraden is door je tatoeëerder.
  • Hierna voorzie je de tattoo opnieuw van een schoon stuk huishoudfolie, gebruik hiervoor niet het overhangende deel van de folie rechtstreeks op de wond.
  • Herhaal voorgaande stappen tweemaal per dag gedurende 2 of 3 dagen. Hierdoor zal de tattoo genezen met een zachte, langzaam loslatende huidlaag zonder al te veel risico op korstvorming of diepe wondbreuk.
  • Na deze eerste dagen van genezing ga je verder met de tattoo insmeren met de hypoallergene aftercare zalf, die je blijft gebruiken tot de huid hersteld is (gemiddeld 2 á 3 weken). Was altijd vooraf je handen met de hypoallergene, milde zeep voor je de tattoo insmeert. Zorg ervoor dat de tattoo niet uitdroogt tijdens de genezing, smeer frequent dunne lagen aftercarezalf. Tijdens de genezing is het belangrijk op de volgende dingen te letten:
  • Ga niet in bad, zwemmen of naar de sauna tot je tattoo genezen is.
  • Blijf uit direct zonlicht gedurende 2 maanden. Indien dit niet lukt kun je na genezing de tattoo voorzien van een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.
  • Draag altijd schone kleding over de tattoo gedurende de genezing.
  • Blijf van de tattoo af, ga niet krabben indien het jeukt of er velletjes loskomen.
  • Huiddesinfectiemiddelen kunnen een goede genezing in de weg staan, antibiotica kan allergieën opwekken of resistentie opwekken voor antibiotica. Gebruik dit enkel op advies van een arts.